predsrasuda i fikcija

Sestra čelnika Sjeverne Koreje negira razmjenu oružja s Rusijom

17.05.2024 u 06:19

Bionic
Reading

Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, ponovno je zanijekala razmjenu oružja s Rusijom, izvijestila je u petak državna agencija KCNA

SAD i Južna Koreja optužile su Sjevernu Koreju za transfer oružja Rusiji kako bi ga upotrijebila u ratu protiv Ukrajine, koju je napala u veljači 2022. I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Veze između dviju zemalja dramatično su ojačale nakon posjeta sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una dalekom istoku Rusije u rujnu i sastanka na vrhu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, Kim Yo Jong je rekla da je "teorija" sjevernokorejsko-ruskog sporazuma o naoružanju, sastavljena od predrasuda i fikcije, "najapsurdnija teorija" koja ne zaslužuje ničiju procjenu ili tumačenje, prenijela je KCNA citirajući njezinu izjavu za tisak u kojoj to naziva lažnom glasinom koju su širile neprijateljske sile.

Kim Yo Jong dodala je da sjevernokorejsko oružje koje se razvija nije namijenjeno za izvoz već za obranu od Južne Koreje.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu jer je njihov sukob od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom.

U međuvremenu, Sjedinjene Države najavile su u četvrtak nove sankcije za dvije ruske osobe i tri ruske tvrtke zbog omogućavanja transfera oružja između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući balističke projektile za upotrebu u Ukrajini.

Krhotine projektila koji je 2. siječnja pao na ukrajinski grad Harkiv bile su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su nadziratelji sankcija Ujedinjenih naroda odboru Vijeća sigurnosti u izvješću u koje je Reuters imao uvid.

Čelnici glavnih partnera Sjeverne Koreje, Kine i Rusije, sastali su se u četvrtak i kritizirali Washington i njegove saveznike zbog njihovog "zastrašivanja u vojnoj sferi" protiv Sjeverne Koreje, navodi se u zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

U trenutku rastućeg partnerstva između Moskve i Pjongjanga, veleposlanik Sjeverne Koreje u Rusiji u četvrtak je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija nazvao marionetom SAD-a i rekao da će Rusija izaći kao pobjednik u sukobu s Kijevom, izvijestila je KCNA.