SMARTFONI

Usporedba Androida: Koje su ključne razlike između Pixela 8 i Pixela 8a?

16.05.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Ovo su tehnološke značajke zbog kojih je Pixel 8 moćniji i bolji telefon od Pixela 8a, modela koji je Google nedavno predstavio

Pixel 8a najnoviji je Googleov model srednjeg ranga dok je Pixel 8 njegov vodeći model. Oba telefona izgledaju slično i imaju gotovo iste specifikacije, ali u nastavku ćemo istaknuti razlike kako biste lakše odlučili koji zaslužuje vaš teško zarađeni novac.

Pixel 8a ima manji zaslon s debljim rubovima

Pixel 8a ima bolji zaslon od Pixela 7a, ali nije tako dobar kao 6,2-inčni ekran Pixela 8, čak i ako lista sa specifikacijama sugerira drugačije.

6,1-inčni panel Pixela 8a ima brzinu osvježavanja od 120 Hz, u odnosu na 90 Hz panela Pixela 7a. Osim toga, nosi oznaku Actua kao Pixel 8, što znači da može doseći svjetlinu od 2000 nita. Međutim Googleov Pixel srednje klase ima deblje okvire, što mu daje manje premijski izgled.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

S manjim zaslonom od 6,1 inča, očekivali biste da je Pixel 8a kompaktniji od skupog brata. Međutim to nije slučaj jer je telefon viši, širi i teži od Pixela 8. Osim toga, koristi Gorilla Glass 3 dok Pixel 8 ima Gorilla Glass Victus.

Pixel 8a ima plastičnu poleđinu

Pixel 8a mogao bi izgledati slično Pixelu 8, ali ima lošiju kvalitetu izrade. Googleov Pixel srednje klase ima aluminijski okvir s 'mat kompozitnom poleđinom', što je otmjeni način da se kaže da je to plastika s posebnim gumenim premazom. Pixel 8 ima staklene ploče sprijeda i straga, što mu daje vrhunski osjećaj u ruci. Budući da ima tanje okvire, također izgleda puno modernije, piše Makeuseof.

Pixel 8 ima vrhunske kamere

Možda mislite da su primarna kamera od 64 MP i ultraširoka od 13 MP na Pixelu 8a zbog veće rezolucije bolje od primarne od 50 MP i ultraširoke od 12 MP na Pixelu 8. No to nije točno.

Pixel 8 ima veći senzor kamere od 50 MP od 1/1,31 inča sa širim otvorom blende f/1,68, što mu omogućuje hvatanje više svjetla. Osim toga, sami pikseli su veći, pa su osjetljiviji na svjetlost. Usporedbe radi, kamera Pixela 8a od 64 MP fizički je manja na 1/1.73" i ima otvor blende f/1.89.

Google tvrdi da slike s 2x zumom Pixela 8 pružaju 'optičku kvalitetu'. To nije slučaj s Pixelom 8a zbog njegovog manjeg senzora. Isto vrijedi za ultraširoku kameru. Dok kamera Pixela 8 od 12 MP ima piksele od 1,25 μm, ultraširoki Pixel 8a od 13 MP ima manje piksele od 1,12 μm. Vidno polje potonjeg također je uže sa 120 stupnjeva naspram Pixela 8 sa 125,8 stupnjeva.

Što je još važnije, ultraširokoj kameri Pixela 8a nedostaje funkcija Macro Focus, što znači da ne možete fokusirati objekte u blizini da biste kliknuli na makro fotografije kao kod Pixela 8. Slično tome, Pixel 8a ima inferiornu prednju kameru od 13 MP s pikselima od 1,12 μm. Za usporedbu, selfie kamera Pixela 8 od 10,5 MP f/2,2 snimit će bolje slike zahvaljujući širini piksela od 1,22 μm. Sa softverskog stajališta, nema razlike i dobivate pristup svim značajkama koje pokreće AI, kao što su Magic Eraser, Magic Editor i Best Take.

Pixel 8a se sporije puni

Pixel 8 i 8a imaju gotovo identične kapacitete baterije; prvi ima bateriju od 4,575mAh dok drugi ima onu kapaciteta 4,492 mAh. Google čak tvrdi da dva telefona mogu izdržati više od 24 sata bez punjenja uz Extreme Battery Saver, koji produžava vrijeme rada na 72 sata. Međutim postoji velika razlika u brzinama punjenja dvaju telefona.

Pixel 8 podržava brzo žično punjenje od 27 W i bežično punjenje od 18 W uz Pixel Stand (2. generacije). Na Qi podlozi za punjenje telefon će bežično napuniti bateriju na 12 W. Za usporedbu, Pixel 8a puni se znatno sporije, i žično i bežično. Preko USB-C veze podržava 18 W dok vas bežično punjenje ograničava na samo 7,5 W.

Nažalost, nijedan od telefona ne podržava novi standard bežičnog punjenja Qi2. Također je vrijedno napomenuti da na Pixelu 8a nemate obrnuto bežično punjenje. Ova značajka može biti korisna za punjenje dodataka kao što su bežične slušalice kada ste vani.