tržište kapitala

Zagrebačka burza: Uglavnom pozitivne reakcije na rezultate domaćih kompanija

Bionic
Reading

Kompanije sa zagrebačke burze su danas nastavile objavljivati poslovne rezultate za prvo tromjesečje. Investitori su pretežno pozitivno reagirali na te vijesti pa je CROBEX porastao 0,19 posto. Pod-indeksi su većinom dan završili u zelenom, jedino je podbacio CROBEX10 sa malim minusom od 0,03 posto

Najbolju izvedbu je zabilježio indeks transportnog sektora sa rastom od 3,04 posto, pri čemu je Jadroplov skočio 4,55 posto nakon objave dobrovoljne ponude za preuzimanje od strane Tankerske Plovidbe.

Trgovalo se aktivnije s obzirom na brojne vijesti. Likvidnost se udvostručila u odnosu na jučerašnju, pri čemu je zabilježeno 1,4 milijuna eura dioničkog prometa. Najaktivnije se bile dionice kompanija iz grupe Končar. Končar Elektroindustrija je ostvario promet od 228 tisuća eura pri rastu cijene od 0,75 posto, što je reakcija na još jedan kvartal rasta prihoda i profitabilnosti te kompanije. Također se aktivno trgovalo dionicom Končar D&ST-a (209 tisuća eura prometa), a pratio je Span (183 tisuća eura, -7,40 posto). Od velikih hrvatskih kompanija rezultate za prvo tromjesečje su danas prijavili Podravka i HT. Podravka je ostvarila rast prihoda u svim segmentima, koji su se manifestirali 50 posto većom dobiti u odnosu na prošlu godinu. Cijena dionice nije reagirala. Hrvatski Telekom (+0,33 posto) je pak objavio pet-postotni rast prihoda uz mali pad net dobiti od 1 posto.

Pobjednik dana među likvidnijim dionicama je Brodogradilište Viktor Lenac sa dobitkom od 5,26 posto pri prometu od 12 tisuća eura. Porasli su također i hotelijeri Maistra (+3,37 posto) i Plava Laguna (2,67 posto). Među likvidnijim izdanjima najviše ja pao Span (-7,40 posto), nakon što je ta kompanija danas objavila solidan rast prihoda ali i značajan pad operativne i neto dobiti u prvom tromjesečju.

Dobitnik dana: Brodogradilište Viktor Lenac +5,26% 4.00

Gubitnik dana: Span -7,40% 41.30

CROBEX: -+0,19% 2806.29